De Geschiedenis van Bingo

Bingo komt oorspronkelijk uit Italië en is daar ontstaan in de 16de eeuw. Het was een spel waar je aan mee kon doen via de Italiaanse loterij, de Lo Giuoco del Lotto d’ Italia. Deze loterij is opgericht 1530 en bestaat nog steeds. Deze loterij brengt circa 80 miljoen euro per jaar op en het zijn de belangrijkste inkomsten van de Italiaanse regering. Na Italië waaide het Bingospel over naar Frankrijk en in 1778 richtten de Fransen ook een loterij op die ze Le Lotto noemde en ook bij deze loterij was bingo het voornaamste spel.

De naam Bingo is afgeleid van het woord Beano zoals dit spel vroeger heette. De naam Beano komt van de bonen die men vroeger gebruikten om de nummers af te dekken als deze gevallen waren.

Het spel werd pas echt populair toen een speelgoed verkoper uit New York, genaamd Ed Lowe, het spel ontdekte op een kermis in Duitsland in 1929. Het spel heette nog Beano en het werd anders gespeeld dan we dat nu doen. Een omroeper pakte telkens houten muntjes met hierin nummers gegraveerd uit een kist en als de mensen die meededen dit nummer hadden dan legde ze een boon (bean is Engels en betekend boon, vandaar de naam Beano) op het nummer op hun Beano kaartje. De speler riep dan luid BEANO als hij een horizontale, verticale of diagonale rij vol had en mocht dan een prijs ophalen.

Ed Lowe kocht het spel op de Duitse kermis en hij introduceerde het in de verenigde Staten, maar niet voor hij een aantal aanpassingen had gemaakt op het spel. Hij nodigde een paar vrienden uit in zijn huis in New York en speelde daar samen regelmatig een paar potjes Beano. Een vriendin van Lowe riep op een gegeven moment een keer BINGO i.p.v. BEANO en Lowe vond dit zo goed klinken dat hij meteen besloot om de naam van het spel te veranderen in Bingo, dit leidde direct tot succes.

Wilkes Barree, een priester uit Pennsylvania die in geldproblemen zat besloot het spel bingo te gebruiken voor een geld inzamelactie. Hij kocht het spel van Lowe maar kwam er al snel achter dat er vaak meerdere winnaars waren. Hij vertelde zijn probleem tegen Lowe en deze ging naar een wiskundige genaamd Carl Leffler. Hij vroeg hem zijn probleem op te lossen en deze Carl deed dat met succes. Hij maakte ongeveer 6000 bingo kaarten met allemaal verschillend waren.

De geld inzamelingsactie van de priester was een groot succes en dit succes verspreide zich al snel over de rest van de VS en van de wereld. Er kwam een bingo instruction manual uit waarin precies de regels stonden en later verscheen er zelfs een maandblad uit over bingo genaamd blotter. Momenteel is bingo populairder dan ooit en wordt echt overal ter wereld gespeeld. Een nieuwe manier van bingo spelen is via het Internet, zoals op deze site en dit allemaal dankzij Ed Lowe die bingo beroemd maakte in de VS en daarna in de rest van de wereld!