Bingo in het kort

Bingo is een spel waaraan diversen mensen meedoen, allen krijgen ze een formulier waar getallen opstaan. Meestal heeft het formulier 5 horizontale en 5 verticale lijnen met in het midden een lege plek. De spelleider trekt elke keer een bal met een nummer erop. Getallen worden getrokken door de spelleider en de spelers strepen het getal op hun bingo formulier weg als er een nummer wordt getrokken dat overeen komt met een nummer op hun kaart. Als een speler alle nummers op zijn kaart heeft weggestreept(volle kaart) roept hij BINGO en hij heeft gewonnen. Er kunnen ook meerdere rondes gespeeld worden. Er kan ook eerst gespeeld worden voor een volle verticale of horizontale lijn.

De Bingo Geschiedenis

Het spel Bingo is afgeleid van het de lotto, dat al sinds 1500 in Italiƫ wordt gespeeld. Bingo komt van het spel Lotto, dat al sinds 1530 in Italiƫ werd gespeeld. Bingo heette eerst Beano. Vroeger werden er namelijk bonen (Engels: Beans) gebruikt om de nummers af te dekken. Zie ook onze geschiedenis sectie

Engelse cijfers en namen

In Engeland gebeurd het dat de bingocijfers worden omgeroepen als omschrijving i.p.v. cijfers. Voorbeeld: 22 roepen ze om als 2 kleine eendjes en 88 roepen ze om als 2 dikke dames.

Het Bingo formulier

Het bingoformulier is een kaart dat men gebruikt voor het bingo kansspel.

Het formulier heeft 5 horizontale en 5 verticale lijnen met in het midden een lege plek. Bovenaan de verticale lijnen staan de letters B I N G O. Hieronder staat een schema hoe de nummers op de kaarten zijn ingedeeld. Bingo spelers leren dit uit hun hoofd zodat ze snel weten waar de nummers staan en zo met meerdere kaarten tegelijk kunnen spelen.

de B rij heeft 5 cijfers uit de reeks 1 t/m 15

de I rij heeft 5 cijfers uit de reeks 16 t/m 30

de N rij heeft 4 cijfers uit de reeks 31 t/m 45 en in het midden een leeg veld of logo

de G rij heeft 5 cijfers uit de reeks 46 t/m 60

de O rij heeft 5 cijfers uit de reeks 61 t/m 75

Elk cijfer komt maar 1 keer voor op de kaart en de cijfers staan niet op numerieke volgorde.